Gallup: Suomalaisten enemmistö edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan

TIEDOTE 2.2.2023 — JULKAISUVAPAA HETI

Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan
 

Suomalaisuuden Liiton Kantar TNS:ltä tammikuussa tilaaman mielipidetutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuutta. Tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin pitäisikö ruotsin kielen opetuksen olla vapaaehtoista suomenkielisille koululaisille ja opiskelijoille? Kyllä vastasi 54%, ei 37% ja en osaa sanoa 9%. Tutkimus tehtiin tammikuun lopussa (26.1.2023) ja siihen osallistui 1054 vastaajaa.  

– Tutkimustulos on linjassa Liiton aikaisemmin teettämien mielipidetutkimusten kanssa. Jos otamme huomioon vain kantansa ilmoittaneet, niin liki 60% heistä on ruotsin kielen pakollisuutta vastaan, toteaa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila.
 

– Suomalaisten enemmistö näyttää olevan täysin eri linjoilla ruotsin kielen pakollisuudesta kuin valtiovalta ja poliittiset päättäjät. Kaikkien puolueiden (RKP:tä lukuunottamatta) kannattajien enemmistö oli tutkimuksen mukaan valinnaisuuden puolella. Kuitenkin puolueiden ohjelmista käy ilmi, että vain yksi puolue ajaa ruotsin valinnaisuutta, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.
 

Suomalaisuuden Liitolla on parhaillaan käynnissä eduskuntavaaliehdokkaille suunnattu kysely suhtautumisesta ruotsin kielen vapaaehtoisuuteen. Liiton on laatinut omat tavoitteet keväällä valittavaa eduskuntaa varten. Tutustu tavoitteisiin täällä.

Katso Kantar TNS:n tutkimustulokset tästä.
 

Lisätietoja: 

Puheenjohtaja Ilmari Rostila
040 5229301
puheenjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi    

Toiminnanjohtaja  
Juuso-Ville Gustafsson
045 6304013
toiminnanjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi