Suomalaisuuden Liiton kannanotto: Tuleva hallitus lietsoo kielikiistaa – ruotsin pakollisuus yo-kirjoituksissa torjuttava

Suomalaisuuden Liitto: Tuleva hallitus lietsoo kielikiistaa – ruotsin pakollisuus yo-kirjoituksissa torjuttava

Suomalaisuuden Liitto pitää tulevan hallituksen kielipoliittisia linjauksia huonoina. Ruotsia ei pidä palauttaa pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. Luonteeltaan alistava pakollinen ruotsi rikkoo suomenkielisten kielellisiä oikeuksia. Hallituksen jyrkkä kieliasenne ei sovi nykyaikaan.
– Pakkoruotsi on väärin eikä sen tiukentamiselle ei ole mitään käytännön tarvetta. Kehityksen tulisi pikemminkin kulkea päinvastaiseen suuntaan, kohti vapaata kielivalintaa. Yksilönvapauksia kunnioittava valinnan mahdollisuus on parempi ja tasa-arvoisempi lähestymistapa kuin haittoja ja lieveilmiöitä aiheuttava pakko. Tuleva hallitus on nyt omilla toimillaan heikentämässä kieli-ilmapiiriä, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

Vaalikoneista poistettu kysymys nousi sittenkin merkittäväksi

Eduskuntavaalien vaalikoneista oli tänä vuonna poistettu kysymys, jossa kysyttiin ehdokkaiden kantaa ruotsin kielen pakollisuuteen. Kysymystä ei pidetty ajankohtaisena tai kiinnostavana. Nyt näyttää siltä, että kysymys olisi kuitenkin ollut tarpeellinen, sillä suomalaisäänestäjät eivät näytä olleen tietoisia äänestämiensä puolueiden ja ehdokkaiden kielipoliittisista näkemyksistä. 

Vaalitulos olisi todennäköisesti muuttunut, mikäli kieliasioista olisi puhuttu vaalien aikana. Nyt niitä ei käsitelty juuri ollenkaan. Puolueiden näkemykset ja suunnitelmat jäivät äänestäjiltä täysin pimentoon, toteaa Gustafsson.

Suomenkielisten kielellisiä oikeuksia tulee kunnioittaa nykyistä paremmin

Valtion ja tulevan hallituksen pitäisi kunnioittaa nykyistä paremmin suomenkielisten oikeuksia, kuten kielellisen vapauden periaatetta, eikä ruotsinkielisten oikeus omakieliseen kulttuuriin ja yhteisöön saa tätä estää. Pakkoruotsi on väärin.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja

Ilmari Rostila

040 5229301

puheenjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi

 

Toiminnanjohtaja

Juuso-Ville Gustafsson 

045 6304013 

toiminnanjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi

 

Lisämateriaalia:

Suomalaisuuden Liiton kielipoliittinen julistus- ja ohjelma:

http://suomalaisuudenliitto.fi/wp-content/uploads/2018/11/kielipoliittinen_ohjelma.pdf

Miten pakkoruotsi tuli peruskouluihin? Suomen Mieli 1-2/2019 erikoisnumero:

http://suomalaisuudenliitto.fi/wp-content/uploads/2019/06/SuomenMieli_web-2.pdf

Pakkoruotsi on väärin! -haastattelusarja:
https://www.youtube.com/playlist?list=LLPeYe48iMA1ilaEHxDtRkNA
Tiedote luettavissa myös täältä: https://mailchi.mp/0b4fe1968380/tiedote-suomalaisuuden-liitto-ry-335031