TIEDOTE 11.11.2019 – Suomalaisuuden Liitto kiittää valtiovaltaa pitkäaikaisen tavoitteensa huomioimisesta ja isänpäivän virallistamisesta liputuspäiväksi

TIEDOTE 11.11.2019 – JULKAISUVAPAA HETI

Suomalaisuuden Liitto kiittää valtiovaltaa pitkäaikaisen tavoitteensa huomioimisesta ja isänpäivän virallistamisesta liputuspäiväksi

Suomalaisuuden Liitto ry kiittää valtiovaltaa ja asiasta asetusehdotuksen tehnyttä aikaisempaa sisäministeriä Kai Mykkästä isänpäivän virallistamisesta liputuspäiväksi tästä vuodesta alkaen.

Suomalaisuuden Liiton toiminnan yhtenä keskeisenä osa-alueena on ollut suomalaisen liputuskulttuurin, etenkin Suomen lipun käytön, vaaliminen sekä lippuvalistus. Suomalaisuuden Liitto on tehnyt aloitteet suurimpaan osaan nykyisistä liputuspäivistä sekä toiminut liputuslainsäädäntöä kommentoivana asiantuntijatahona jo 1920-luvulta lähtien.

Isänpäivän osalta Liitto on jo pitkään kannattanut tasa-arvosyistä päivän virallistamista liputuspäiväksi, äitienpäivän tavoin. Suomalaisuuden Liitto näkee sekä isien että äitien työn korvaamattoman arvokkaana ja molempien vanhempien panoksen liputtamalla kunnioittamisen arvoisena.

Suomalaisuuden Liiton toimisto sekä silloinen toiminnanjohtaja (nykyisin Liiton hallituksen jäsen) ja liputusasiantuntija Antti Ahonen esittivät joulukuussa 2017 pääministeri Juha Sipilälle sekä kevättalvella 2018 sisäministeri Kai Mykkäselle ja sisäministeriölle isänpäivän virallistamista liputuspäiväksi. Esityksen takana oli myös tuolloin Haminan Lippumaailman toiminnanjohtajana toiminut nykyinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Suomalaisuuden Liitto kiittää sisäministeriötä ja valtiovaltaa isänpäivän virallistamisesta liputuspäiväksi. Sisäministeri Mykkäsen tekemä asiaa koskeva asetus hyväksyttiin edellisen hallituksen toimesta marraskuussa 2018.

Tänä vuonna isänpäivä oli ensimmäistä kertaa virallisesti liputuspäivä. Aikaisemmin isänpäivä on ollut vakiintunut liputuspäivä, joka on statukseltaan vähemmän virallinen.

Suomalaisuuden Liitto on myös esittänyt, että Suomen lipun syntymäpäivä (28. toukokuuta) nostettaisiin vakiintuneeksi liputuspäiväksi kansallisvärien päivänä.

Jälkimmäisestä tavoitteesta on toteutunut ensimmäinen askel. Vuonna 2018 Suomen lipun syntymäpäivänä liputettiin koko maassa ensimmäisen kerran, tosin vielä toistaiseksi ainoan kerran. Suomalaisuuden Liitto toivoo, että tämäkin tärkeä asia etenisi tulevaisuudessa, kuten myös lokakuussa vietettävän sukukansapäivänkin nostaminen vakiintuneeksi liputuspäiväksi, Viron ja Unkarin tavoin.

Lisätietoja:
Suomalaisuuden Liiton hallituksen jäsen
ja liputusasiantuntija Antti Ahonen
044 5359400
antti.ahonen@hmlkaupunki.fi

Toiminnanjohtaja
Juuso-Ville Gustafsson
toiminnanjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi