Tiedote 15.8.2023: Suomalaisuuden Liitto tuomitsee lippuvalistuksen käyttämisen poliittisena lyömäaseena

TIEDOTE 15.8.2023 — JULKAISUVAPAA HETI

Suomalaisuuden Liitto tuomitsee lippuvalistuksen käyttämisen poliittisena lyömäaseena 
 
MTV:n uutisessa 13.8. kerrottiin Suomen lipun tuomisesta Perussuomalaisten puoluekokoukseen. Uutisessa nostettiin esiin yksityiskohta, jonka perusteella perussuomalaisia moitittiin. Moite liittyi airutnauhoihin, jotka oli puettu väärin päin: airutnauhojen sinisen väri oli ylhäällä valkoisen sijasta. Tätä pientä virhettä käytettiin puolueen julkiseen moittimiseen vetoamalla mm. Suomalaisuuden Liiton kotisivuilla oleviin ohjeistuksiin.
 
Viime vuosina liputustietoa ja Liiton antamia liputusta koskevia asiantuntijalausuntoja on alettu käyttää tarkoitushakuisesti keinona moittia, alentaa tai väheksyä liputusta koskevaan etikettivirheeseen tai muunlaiseen virheeseen sortunutta tahoa. Jääkiekon MM-kisojen aikana Suomalaisuuden Liitolta pyydettiin lausuntoa valtiolipun käyttämisestä pukukopissa. Kotikisojen alla toivottiin kärkevää kannanottoa, joka keräisi juttua tekevälle lehdelle paljon klikkauksia ja nostaisi lukijakunnan verenpainetta. Perussuomalaisten airutnauhan käyttöä koskeva uutinen oli puolestaan poliittisesti latautunut. 
 
Suomalaisuuden Liitto on vuosikausia jakanut ilmaiseksi liputustietoa eli lippuvalistusta, tarkoituksena edistää kansalaisten tietoutta liputuskulttuurista tavalla, joka tekee liputtamisesta myönteisen asian, tuo sen lähemmäs tavallisia kansalaisia ja ennen kaikkea hälventää lipun käyttämiseen liittyviä pelkoja tai epävarmuuksia.
 
Suomalaisuuden Liitolla on laaja tehtäväkenttä. Liitto edistää suomalaisuutta, itsenäisyyttämme kansakuntana, suomalaista kulttuuria, suomen kieltä, kansanvaltaa ja näihin perustuvaa yhteenkuuluvuutta. Lippuvalistus liputuskulttuurin edistäjänä kuuluu tähän kokonaisuuteen.  Suomen lippu on suomalaisten yhteenkuuluvuuden merkki ja väline. Kannustamme sen käyttöön.
 
Liiton lippuvalistuksen tarkoitus on myönteinen kannustaminen Suomen lipun käyttämiseen jakamalla tietoa liputukseen liittyvästä tapakulttuurista ja laeista ja asetuksista (siltä osin kuin sellaisia on). Lippuvalistusta ei ole kuitenkaan tarkoitettu kielteisen ja kansalaisia jakavan toiminnan välineeksi. 

Lisätiedot: 

Puheenjohtaja Ilmari Rostila
puheenjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi    

Toiminnanjohtaja  
Juuso-Ville Gustafsson
toiminnanjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi