TIEDOTE 24.10.2018 – JULKAISUVAPAA HETI

TIEDOTE 24.10.2018 – JULKAISUVAPAA HETI


Suomalaisuuden Liitto järjestää kielipoliittisen seminaarin 5.11.2018: Vuoden 1968 peruskoulun kieliratkaisu tutkimuksen valossa.

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi 50 vuotta peruskoulun kieliratkaisusta, jossa ruotsin kieli tuli pakolliseksi oppiaineeksi peruskouluun. Peruskoulun kieliratkaisua, josta on vuosien kuluessa käyty kiivastakin väittelyä, on tutkittu varsin niukasti.

Suomalaisuuden Liiton järjestämässä kielipoliittisessa seminaarissa valotetaan kieliratkaisun taustoja viimeaikaisen tutkimuksen valossa. Puhujina ovat FT Janne Väistö (Åbo Akademi) ja Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, emeritusprofessori Ilmari Rostila (Tampereen yliopisto).

Janne Väistö on Åbo Akademissa vuonna 2017 tarkastetussa väitöskirjassaan tutkinut sitä, miten ja miksi ruotsin kieli tuli pakolliseksi aineeksi peruskouluun 1968. Hän liittää ratkaisun osaksi Suomen suuntautumista Pohjoismaihin poliittisen historian pitkänä linjana.

Ilmari Rostilan mukaan pohjoismainen yhteistyö ja ruotsinkielisten tarpeet eivät sinänsä vaatineet eivätkä selitä ruotsin ottamista pakolliseksi kieleksi peruskouluun. Ratkaisu perustui sen sijaan kirjoittamattomaan ulkopoliittiseen periaatteeseen, jota Suomen presidentin oli kylmän sodan aikana noudatettava. Tämän kirjoittamattoman lain mukaisesti ruotsinkielisten huolenaiheet oli otettava ehdottomasti ja kyseenalaistamatta huomioon – siis siinä muodossa kuin ne esitettiin. Presidentti Urho Kekkosen liikkumavara loppui kun Pohjoismaiden lehdistössä ruotsin pakollisuus ja Suomen kuuluminen Pohjolaan yhdistettiin toisiinsa. Tässä tilanteessa presidentin oli varmistettava, että oikea ratkaisu syntyy, kuitenkin niin, että asian ulkopoliittisesta luonteesta ei saanut jäädä jälkiä.

Tilaisuus järjestetään maanantaina 5.11.2018 Ostrobotnian Baarikabinetissa klo 18.00-20.30. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Puheenjohtaja
Ilmari Rostila
040 5229301
puheenjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi

Toiminnanjohtaja
Juuso-Ville Gustafsson
045 6304013
toiminnanjohtaja@suomalaisuudenliitto.fi