Tiedote: Kielitaitovaatimusten perustuttava käytännön tarpeisiin

TIEDOTE 1.9.8.2021 — JULKAISUVAPAA HETI

Kielitaitovaatimusten perustuttava käytännön tarpeisiin

________

Helsingin tuore pormestari Juhana Vartiainen pohti HS:lle 28.8. antamassaan haastattelussa ulkomaalaisten työntekijöiden asemaa ja ehdotti, että englannin osaaminen voisi ulkomaalaistaustaisten kohdalla riittää kunnan tehtäviin. Helsingin Sanomat tuki pääkirjoituksessaan 29.8. Vartiaisen ehdotusta luopua ruotsin kielen osaamisvaatimuksesta.
 
Suomalaisuuden Liitto kiittää pormestari Vartiaista ja Helsingin Sanomia pohdinnasta, joka nostaa keskiöön työtehtävissä aidosti tarvittavan kielitaidon kielivaatimusten perustana. Vaatimusten olisi myös julkisella puolella vastattava osaamisen todellista tarvetta. Näkökulma joustavan, käytännön tarpeista lähtevän suhtautumisen puolesta on tervetullut.
 
– Ei ole kuitenkaan tasapuolista, jos käytännön tarpeista lähtevää näkökulmaa sovelletaan vain ulkomailta tulleisiin. Tämä syrjii suomenkielisiä, toteaa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila. 
 
Suomalaisuuden Liitto on vuonna 2018 julkaistussa kielipoliittisessa ohjelmassaan esittänyt luopumista ruotsin ehdottomasta pakollisuudesta jokaisen suomenkielisen opinnoissa. Jo ennen tätä tulisi huolehtia siitä, että julkisten tehtävien ja virkojen kelpoisuusehdot kieltenkin osalta perustuvat käytännön tarpeisiin.
 
– Tietysti Suomessa pitää periaatteena kuitenkin olla se, että kaikki julkisissa tehtävissä toimivat – myös ulkomailta tulleet – osaavat ainakin maan enemmistön kieltä. Onhan julkisen vallan tehtävänä huolehtia suomen kielen ja suomenkielisen kulttuurin vahvistamisesta kaikilla elämänaloilla, tieteessä, taiteessa, arjessa ja julkisuudessa, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

LISÄTIEDOT

Puheenjohtaja
Ilmari Rostila
040 522 9301
puheenjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi

Toiminnanjohtaja
Juuso-Ville Gustafsson
045 630 4013
toiminnanjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi