TIEDOTE: Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti Hämeenlinnassa

TIEDOTE 1.12.2020 — JULKAISUVAPAA HETI

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti Hämeenlinnassa

_________

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen lipunnosto järjestetään tänä vuonna 64. kerran yhtäjaksoisesti, Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Tämä ensimmäisen kerran vuonna 1927 järjestetty perinteinen tapahtuma on osa nykyajassa elävää menneisyyden perintöä. Suomalaisuuden Liitto elvytti vuonna 1957 sotavuosien katkaiseman lipunnostoperinteen, joka on siitä lähtien järjestetty joka vuosi.

Koronatilanteen ja sitä koskevien säädösten muututtua lipunnostoa ei voida tänä vuonna järjestää Helsingin Tähtitorninmäellä. 

Suomalaisuuden Liiton hallitus on tämän vuoksi tehnyt historiallisen päätöksen järjestää lipunnosto Hämeenlinnassa, Hämeenlinnan kaupungin sekä Hämeen linnan tervetulleeksi toivottamana. Lipunnosto järjestetään 6.12.2020 klo 9.00 linnanpuistossa, historiallisen Hämeen linnan vieressä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tilaisuus järjestetään Helsingin ulkopuolella.
 
”Kansakunta tarvitsee pysyvyyttä ja jatkuvuutta, ja itsenäisyyspäivän lipunnosto edustaa juuri tätä”, toteaa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, emeritusprofessori Ilmari Rostila.
 
”Hämeenlinnassa lipunnoston järjestäminen on mahdollista, kasvomaskeja käyttäen ja turvavälejä noudattaen. Viranomaismääräyksiä tullaan noudattamaan tarkasti. Tarvittaessa tämä arvokas tilaisuus järjestetään ilman paikalla olevaa yleisöä. Hämeenlinnan kaupunki historiallisena kulttuurikeskuksena, Suomen vanhimpana sisämaakaupunkina ja maailman Sibelius-pääkaupunkina sekä Hämeen linnan arvokkaat maisemat tarjoavat upean ympäristön tämän perinteikkään tilaisuuden järjestämiseen,” jatkaa Suomalaisuuden Liiton hallituksen jäsen ja liputusasiantuntija Antti Ahonen. Ahonen toimii myös Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana. 
 
”Minusta on erityisen tärkeää kiittää jäseniämme sekä yksityisiä lahjoittajia, joiden turvin olemme voineet jatkaa toimintaamme lähes normaalisti siitä huolimatta, että menetimme alkuvuonna kaikki valtionavustuksemme,” toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.
 
Perinteisen itsenäisyyspäivän lippupuheen pitää tänä vuonna puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kuorolaulusta vastaa Viipurin lauluveikot ja lipun nostosta NMKY:n Rastipartio.

Tilaisuuden juontaa toimittaja Mira Stenström.

Tilaisuuden radioi YLE Radio Suomi. 
Tilaisuus tulee myös suorana lähetyksen YleAreenasta.
 

_________
LISÄTIEDOT

Liputusasiantuntija, hallituksen jäsen
Antti Ahonen
041 460 7921

Puheenjohtaja
Ilmari Rostila
040 522 9301

puheenjohtaja ät suomalaisuudenliitto piste fi

Toiminnanjohtaja
Juuso-Ville Gustafsson
toiminnanjohtaja ät suomalaisuudenliitto piste fi