Kannanotto: Pakkoruotsi pysyy edelleen – Suomalaisuuden Liiton työ pakkoruotsin poistamiseksi jatkuu

KANNANOTTO 20.6.2023 — JULKAISUVAPAA HETI

Pakkoruotsi pysyy edelleen
– Suomalaisuuden Liiton työ pakkoruotsin poistamiseksi jatkuu

 

Suomalaisuuden Liitto puolustaa perustuslain turvaamia suomenkielisten sivistyksellisiä ja yhteiskunnallisia tarpeita. Vuosikymmeniä jatkunut ruotsin pakollisuus on epätarkoituksenmukaista ja kohtuutonta. Liiton tavoitteena oli myös vuoden 2023 eduskuntavaaleissa ruotsin pakollisuuden asteittainen lieventäminen ja tätä koskevan keskustelun herättäminen. 
 
Petteri Orpon hallituksen aloittaessa nyt toimintansa on syytä todeta, että ainoa eduskuntapuolue, joka vaalien alla vaati ruotsin pakollisuuden asteittaista vähentämistä, oli Perussuomalaiset (PS:n Suomalaisuusohjelma). Muut puolueet eivät valitettavasti tarttuneet Perussuomalaisten aloitteeseen. Tapansa mukaan myös media ohitti asian niin vaalien kuin hallitusneuvotteluidenkin aikana.
 
Vaalien tuloksen selvittyä suuren vaalitappion kärsinyt Keskusta ilmoitti, että se ei osallistu Orpon johtamiin hallitusneuvotteluihin. Enemmistöhallituksen kokoaminen edellytti siis välttämättä RKP:n saamista mukaan. RKP:n toimintaa ohjaa ainoastaan ruotsin pakollisuuden säilyttäminen, mikä on kaikkien tiedossa. Näin RKP pääsi määräämään hallituksen kielipolitiikan. Uusi hallitus sitoutuu ohjelmassaan edistämään ”kielellisiä oikeuksia jatkamalla kansalliskielistrategiassa ja kielipoliittisessa ohjelmassa määriteltyjen toimenpiteiden toteuttamista”. Tämä tarkoittaa suomenkielisten kannalta epäedullisen kielipolitiikan jatkamista. Kansalliskielistrategia tiivistää RKP:n periaatteet ja toiveet kielipolitiikassa. Ohjelma ei ota huomioon kansalaisten tarpeita, vaan keskittyy kielten ”tarpeisiin”. Liitto on aikaisemmin ottanut perustellusti kielteisen kannan kansalliskielistrategiaan. 
 
Edellä sanotun perusteella Suomalaisuuden Liitto kiittää Perussuomalaisia suomenkielisten näkökulman puolustamisesta eduskuntavaaleissa ja hallitusneuvotteluissa. 
 
Suomalaisuuden Liiton työ ruotsin kielen pakollisuuden poistamiseksi on siten tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Työ jatkuu. 

 

Suomalaisuuden Liitto

 

Lisätiedot: 

Puheenjohtaja Ilmari Rostila
puheenjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi

Toiminnanjohtaja
Juuso-Ville Gustafsson
toiminnanjohtajaÄTsuomalaisuudenliitto.fi