Kannanotto 2.9.2022: RKP:n pakkoruotsi-iltalypsy oli arvoton näytelmä

Kannanotto 2.9.2022 – JULKAISUVAPAA HETI

 

SUOMALAISUUDEN LIITTO: RKP:n pakkoruotsi-iltalypsy oli arvoton näytelmä
 

Suomalaisuuden Liitto pitää RKP:n budjettiriihessä vaatimaa ruotsin kielen pakollisen opetuksen lisäämistä alakoululaisille arvottomana ja härskinä tekona, joka osoittaa kielipuolueen todellisen luonteen ja tavoitteen. Hallitus päätti sähkökriisiin keskittyneessä riihessään 1.9.2022 kasvattaa ruotsin kielen viikkotuntimäärää alakoulussa.

 – On kerrassaan ikävää, että koko hallitus on RKP:n vietävissä. Oli nähtävissä, että jokin tällainen huono myönnytys tullaan näkemään, koska RKP:n ajama ruotsin kielen pakollisuuden palauttaminen ylioppilaskirjoituksiin ei toteutunut. Pakkoruotsi on väärin, toteaa Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila.

 – RKP:n ainoa tavoite näyttää olevan suomenkielisen väestön kurittaminen pakkoruotsilla. RKP ja sen säätiöimperiumi on valmis tukemaan mitä tahansa politiikkaa, kunhan ruotsin kielen pakollisuutta edistetään. Tällaisen päätöksen hyväksyminen osoittaa myös sen, ettei kieliasioilla ole mitään merkitystä muille hallituspuolueille, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

Suomalaisuuden Liitto kannattaa vapaata kielivalintaa ja vastustaa ruotsin pakollisuutta. Liitto on esittänyt, että ruotsin pakolliset opinnot poistetaan korkeakoulu- ja yliopistotutkinnoista sekä perus- ja toisen asteen koulutuksesta.

Liiton kannattaa myös ruotsin osaamisvaatimusten poistamista julkisten tehtävien ja virkojen yleisistä kelpoisuusehdoista. Ruotsin kieltä osaamattomien suomenkielisten hakeutuminen julkisiin tehtäviin ja virkoihin sekä eteneminen työuralla on turvattava, eikä ruotsinkielisten palvelujen järjestäminen saa rajoittaa tätä oikeutta. 

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Ilmari Rostila
puheenjohtaja/ät/suomalaisuudenliitto.fi    

Toiminnanjohtaja  
Juuso-Ville Gustafsson
toiminnanjohtaja/ät/suomalaisuudenliitto.fi
 

Lisämateriaalia: 
Suomalaisuuden Liiton kielipoliittinen julistus- ja ohjelma:

http://suomalaisuudenliitto.fi/wp-content/uploads/2018/11/kielipoliittinen_ohjelma.pdf

Miten pakkoruotsi tuli peruskouluihin? Suomen Mieli 1-2/2019 erikoisnumero:

http://suomalaisuudenliitto.fi/wp-content/uploads/2019/06/SuomenMieli_web-2.pdf