Ruotsin vapaa-ehtoisuutta kannattavat kansanedustaja-ehdokkaat

Tällä sivulla kerromme ketkä kansanedustajaehdokkaat ovat ruotsin vapaaehtoisuuden kannalla. Tieto ehdokkaista perustuu omaan kyselyymme ja Ylen vaalikoneeseen annettuihin vastauksiin.  

Liiton kyselystä:
Kutsu lähetettiin nykyiseen eduskuntaa valituille puolueille, joita pyydettiin välittämään kyselylinkki ehdokkaille. Puolueet välittivät kyselylinkkiä ehdokkailleen vaihtelevalla innostuksella, mikä heijastuu tuloksissa ja vastaajien määrässä.

Kysyimme ”tulisiko ruotsin kielen opiskelun olla vapaaehtoista pääsääntöisesti kaikilla kouluasteilla?”. Kaikkiaan 141 ehdokasta vastasi kysymykseen kyllä. 

Lisäksi poimimme Ylen vaalikoneesta ne ehdokkaat, jotka olivat täysin samaa mieltä vaalikoneen väitteestä ”ruotsin kielen opiskelu on muutettava vapaaehtoiseksi kaikilla kouluasteilla”. 
Ylen kyselystä teimme kaksi havaintoa:
1) Moni valinnaisuutta kannattava ehdokas oli vastannut, ehkä strategisista syistä, olevansa väitteen kanssa vain ”jokseenkin samaa mieltä”, ja tämän vuoksi he jäivät valitettavasti poimintamme ulkopuolelle. Moni näin vastanneista esitti kuitenkin hyviä, järkeenkäypiä perusteita valinnaisuuden puolesta. 
2) Moni pakollisuutta kannattava eduskuntavaaliehdokas vetoaa yhä väärin ymmärtämäänsä sanontaan ”Suomi on kaksikielinen maa” tai sortuvat virhepäätelmään, jossa vaativat ruotsin kielen opiskelua pakolliseksi kaikille omaan kokemukseensa vedoten. 

Alla on lista Liiton kysymykseen myönteisesti vastanneista ehdokkaista. Lista on järjestetty vaalipiireittäin ja puolueittain. Voit ladata listan myös excel-muodossa tästä.

Ylen vaalikoneesta poimitun varsin laajan ehdokaslistan löydätte tästä.