KANNANOTTO 4/2025 - Julkaisuvapaa heti
Suomen kielen vaatimuksista ei tule tinkiä
Ylen uutisen (2.3.2025) mukaan Jyväskylän yliopisto on päättänyt avata erillisen hakuväylän luokanopettajan, varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön koulutukseen opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame.
Jyväskylän yliopiston monikielisen akateemisen viestinnän keskuksen johtaja Peppi Taalas perustelee päätöstä näkemyksellä, jonka mukaan uudistuksen tavoitteena on väestöryhmällisen edustavuuden parantaminen. Taalas sanoo Ylen haastattelussa, että ”[…] akateemisesti koulutetun väestön tulisi peilata sitä meidän yhteiskunnan väestönkuvaa, ja nyt esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kouluissa, sosiaalityössä on todella monikulttuuriset ihmisjoukot siellä sosiaalityössä asiakkaina, kouluissa oppilaina, silti meillä on hyvin vähän siellä työntekijäpuolella sitä sellaista monikulttuurista, monikielistä työntekijää […]”.
Suomalaisuuden Liitto moittii Jyväskylän yliopiston päätöstä, koska suomen kielen taito on äärimmäisen tärkeää niin varhaiskasvatuksen ja luokanopettajien työssä ja koulutuksessa kuin sosiaalityössäkin. Suomalaisuuden Liiton mukaan kielitaitovaatimuksia ei tule heikentää.
– Opettajat ovat lapsille keskeisiä kielellisiä roolimalleja, joiden kielitaidon tulee olla mallikelpoista. Heiltä pitää vaatia korkeatasoista suomen kielen osaamista, toteaa Suomalaisuuden Liiton varapuheenjohtaja Tiera Laitinen.
– On vaikea kuvitella sellaista sosiaalityöntekijää, joka pystyisi hoitamaan virkatehtäviään ilman erinomaista suomen kielen taitoa. Vaadimme erinomaista kielitaitoa muiltakin viranomaisilta, miksi tekisimme poikkeuksen sosiaalityöntekijöiden kohdalla, pohtii Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja ja entinen sosiaalityön professori Ilmari Rostila.
Suunniteltu erillinen väylä tulisi asettamaan suomenkieliset huonompaan asemaan. Jyväskylän yliopiston avoimesti ilmoittama tavoite saada koulutukseen mahdollisimman paljon ihmisiä, joiden äidinkieli ei ole suomi, on syrjivä. Tällainen linjaus on syvästi ongelmallinen tasa-arvon sekä kielellisten oikeuksien näkökulmasta.